Про корисні властивості чорного кмину можна писати книги. У хадисі пророка Мухаммада (мир йому і благословення) сказано: «У чорному кмину зцілення від усіх хвороб, окрім смерті» (Муслім і Аль-Бухарі). Це твердження неодноразово підтверджувала сучасна наука, довівши ефективність застосування олії в лікуванні найрізноманітніших захворювань.
Чорний кмин (Nigella sativa - «чорнушка посівна») - це цілюща рослина, батьківщиною чорнушки є Близький Схід. Пізніше він поширився на Північ Африки і в Південну Європу. У наш час він культивується в багатьох країнах світу, в тому числі і в Україні.
Склад: олія з насіння чорного кмину отримана методом холодного віджиму
Олія чорного кмину містить більше 100 компонентів, деякі з яких все ще не досліджені.
Насіння містить наступні жирні кислоти:
Мурістіновая кислота (~ 0.5%), пальмітинова кислота (~ 13.7%), пальміталіціновая кислота (~ 0.1%) стеаринова кислота (~ 2.6%) олеїнова кислота (~ 23.7%), лінолева кислота [Omega - 6] (~ 57.9%) , linoleic acid [Omega - 3] (~ 0.2%), арахінова кислота (~ 1.3%).
У нього також входить кальцій, залізо, фосфат і фосфор, карбогідрати, вітаміни групи Е і В.
Корисні властивості
Позитивний вплив на організм олії чорного кмину обумовлено його унікальним хімічним складом. Олію чорного кмину допускається використовувати як в якості зовнішнього так і внутрішнього методу застосування.
У косметологиї:
Олія чорного кмину має антисептичну, антибактеріальну, розсмоктуючу, протизапальну і противірусну дію на шкіру обличчя. Вона допомагає зупинити і усунути будь-які запальні процеси шкіри, і сприяє прискоренню регенерації її пошкоджених клітин.
Крім того, олія чорного кмину має ефективну протигрибкову дією, і може використовуватися в лікуванні грибкових захворювань шкіри.
Спосіб застосування:
У профілактичних і лікувальних цілях, а також для підвищення імунітету олію чорного кмину рекомендується приймати:
дорослим - 2 рази на день: вранці натщесерце одну чайну ложку і ввечері одну чайну ложку
дітям (починаючи з шести років) - всього пів чайної ложечки на день;
Олію рекомендується вживати натщесерце за 15-20 хвилин до прийому їжі. Її запивають або половиною склянки води, в якій розчинена столова ложка меду, або половиною склянки морквяного соку. Тривалість курсу зазвичай становить 3-4 місяці. Курс можна повторити з перервою в 2 місяці.
Протипоказання: Не рекомендується вживати при індивідуальній непереносимості, вагітним жінкам і людям, що перенесли операції з пересадки органів. При зовнішньому застосуванні олії чорного кмину може виникнути локальне подразнення шкіри і алергічна реакція.
Термін зберігання: Олії чорного кмину 12 місяців.
Умови зберігання: Зберігати в захищеному від світла місці при температурі від +8 С до +20 С.
Перед застосуванням рекомендується проконсультуватися з лікарем. Не є лікарським засобом